donderdag 30 april 2009

een nieuwe bewoner!

Vandaag, koninginnedag 2009 (in de schaduw gesteld door een idioot die mensen doodreed) hebben we in Vries een stek van de Japanse Wijnbes opgehaald. Eigenlijk geruild voor een stel stekken van de frambozen. Een tuinliefhebber die ook liever geen planten wegdoet, en dan is Marktplaats een uitkomst.
Hij had een prachtige wijnbes staan diameter 3 meter en al ruim 1,5 meter hoog. Er omheen al een stuk of tien uitgegroeide stekken van de moederplant. We zullen zien of deze stek goed aanslaat. We hebben 'm een zak tuinaarde, vermengd met flink kalkkorrels gegeven. Vanwege z'n exotische herkomst en het feit dat-ie fanlilie is van de framboos en braam, moest-ie wel een naam hebben. Het werd: Yathzee. :)

Meer info over deze plant op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Japanse_wijnbes

zaterdag 25 april 2009

Zaaigoed

Het was vandaag de laatste dag van het hele goede weer. Wat er nu aankomt ziet eruit als gewoon goed weer. De natuur en de tuin snakken naar water, dus er zou best af en toe een buitje mogen vallen. Voor mij hoeft het niet, maar tja. Ik hou erg van woestijnen, ik ben zeker besmet door het virus. Maar ik hoef er niet in te wonen, niet in dit huis met deze tuin. Voorlopig ben ik dol op de moestuin en dit klimaat. Behalve de winter dan, het deel wat grijs en saai is tenminste.

Een goede dag om nog eens na te gaan of zaaigoed ook opkomt en nog een nieuwe poging te wagen. De tomaten gaan niet zo goed. Ze zijn getrokken van zaad uit vorig jaar gewonnen planten en dat is niet zo’n succes. Alleen de gele kerstomaten doen het goed, die moet ik binnenkort uitdunnen en verspenen. Verder zijn er 3 zwarte tomaten opgekomen, 1 vleestomaat en 1 lichi-tomaat. Dat laatste is fantastisch, onze plant heeft de winter niet overleefd en dat zaad heeft weinig kiemkracht. Opnieuw zaaien van de tomaten heeft weinig zin, dat heb ik ook al geprobeerd. Behalve met de gele vleestomaten, uit nieuw zaad in een nieuw potje. De vorige poging kan nog best lukken, maar zo zetten we niet alles op 1 kaart.

Ook de kruiden die ik gezaaid heb komen niet zo heel goed op. Een beetje kaneelbasilicum komt op, een beetje dille, maar verder nog niets. Wel heel veel ruccola, ook na de tweede poging tot zaaien. Er staan dus nu ook 2 nieuwe potjes basilicum, 1 gewone en 1 kaneel. Beide lekker, maar in de zomer nog lekkerder dan anders. Gewoon een simpele zelfgemaakte pizza of pasta is zo lekker met wat verse basilicum. En je hoeft maar even je hand langs zo’n plantje te halen en je hebt een heerlijke luchtverfrisser. In het vierde potje staat roodlof. De andere slaplantjes slaan mooi aan, dus het was weer tijd voor nieuwe. Elke dag sla is voor ons in de zomer geen straf.

In de tuin komen de radijsjes prachtig op, dus er staat nu een nieuw rijtje bij in het verlengde. Heerlijk in de sla, net als de worteltjes die ook pas deze week gezaaid zijn. Heeft Johan gedaan na werktijd. Lekker dat het zo lang licht is. En heerlijk dat we een kas hebben om plantjes voor te trekken of zelfs planten uit een ander klimaat te laten groeien. Zo hebben we plantjes uit zaad uit Griekenland, een ‘stekelplantje’ zoals wij dat noemen, die bloeit met hele kleine paarse bloemetjes aan een heel klein trosje. Iets groter zijn de bloemen van een witte plant met tros die blad heeft wat een beetje op chrysant lijkt. Het mooist op dit moment is een zachtgele bloem van een strand van Lesbos. We dachten even dat het een calendula was, maar het blad is anders. Meer familie van de Geranium waarschijnlijk.

Er staan ook 3 potjes met stekken, van de salie, de abutilon en de tibouchina. De eerste en laatste slaan zeker aan, maar bij de abutilon is het afwachten. Ach, daar hebben we ook zaad van in een potje en we hoeven maar 1 nieuwe plant. Als dat lukt kan onze huidige plant weer mooi in vorm gesnoeid worden. De tibouchina groeit uit de mooie blauwe pot en die combinatie is nou juist zo leuk. Verder staat er zaad van alyssum en lobelia op te komen, vooral het laatste levert heel kleine zaailingen op.

Buiten in de bak bij de schutting komt de lathyrus mooi op. Net als de eerste lupine en wellicht de eerste leeuwenbek. Niet alleen hebben we voor roodachtig met wit gekozen in die bak, het valt me nu op dat de planten ook nog met een L beginnen. Behalve de witte calendula die voorin staat. Maar dat hebben we niet uit zaad maar als stek gekocht. En die doen het bijna net zo goed als de soortgenoot in de oude gieter. Maar die heeft de ruimte voor zichzelf en wordt mooi groot. Een mooie bestemming voor een lekke gieter: eindigen als plantenbak.

zondag 19 april 2009

19 april 2009: Zondag Zonnige Zaaidag

Pffffffff..... Ja; het begin van het zaaiseizoen is DRUK. Veel te willen, aardig keuze en dus veel te doen. Maar we doen het zelluf, dus niet mopperen, vrind. In Greletaafstijl dan maar wat er vandaag gedaan is:
-paal aan de appelboompaal gezet en de boom "recht"getrokken.
-laatste grind onder het kamerraam, kruiwagens rijden is flappie's hobby. (Ze vindt het leuk...)


Gestekt:

Abutilon (en ook gezaaid, zaad uit 2008 en 2009)
Tibouchina (blauwe bloem)

Heul veul plantjes verplant, o.a. de Griekse planten, die nu zo leuk gaan bloeien.
Laatste tien tuinbonen uitgeplant.

Afrikaantjes uitgeplant tussen de peul'n en de nog lege rij voor de bhoon'n.
Aubergine en Surinaamse peper in de grote bak, in de kas.


Gezaaid:

Italiaanse biet'n
Groenlof
Tomat'n opnieuw, en potjes goed nat gemaekt.
Griekse Kweenie (waarschijnlijk iets van wild kruid, op Lesbos verzameld)
Dille
Kili
Kaneelbasilicumderum
nog maar weer rucolaaaaaa


Druk genoeg, deze dag. Nu zometeen eten we makkedroni met de oogst Turkse/wilde spinazie uit de kas, gezaaid ergens begin december 2008, met een lebber gorgonzolala, floknook, room en een scheut witte wijn. O jummieee!


Het weer van vandaag: zonnig, in de middag wat CU-veldjes, zo'n 18 graden en een briesje uit het NO. Lente, want flap zat lekker in een tuinstoel te puffen, na al dat harde werken.... :)

vrijdag 17 april 2009

Tuinland

Vandaag zijn we naar de tuinland geweest en we hebben ons erg ingehouden. Voor het allereerst hadden we een boodschappenlijstje bij ons, en daar hebben we ons aardig aan gehouden. Er moesten wat gaten opgevuld worden in de voortuin; niet alles had de winter overleefd. De datura heeft het begeven, een kruipende flox had een groot dood stuk en de lavendelhaag had dode planten. Flox en lavendel hebben we gevonden, niet eens al te kleine planten. Voor datura is het nog wat te vroeg, er is al wel wat brugmansia maar dat is duur en niet zo mooi als wat wij hadden.

Verder worden de tibouchina en de abutilon niet alleen groot maar ook iel. We proberen ze te stekken, maar wat nieuws is ook niet weg. De tibouchina was er alleen in paars, terwijl wij een erge mooie blauwe hebben in een erge mooie blauwe pot. Er was wel mooie abutilon, wit en vol in de knop. Die staat nu achter het huis, al verpot naar een ruimere pot. Er staat ook een asperge in de tuin, maar die is als wortelstok gekocht en nog heel klein, zelfs nog niet boven de grond. Dus staat er nu 1 naast, groot genoeg, met stok.

Voor de groentetuin was er nu aardig wat te koop. We hebben al wel veel gezaaid, maar sommige planten kun je beter als stek kopen. Er staan nu vier stuks groene kool, 4 stuks venkelknol, 4 stuks bleekselderij en 4 stuks stengelui in de tuin. Bosui en bleekselderij zullen we later in het jaar nog wel eens kopen, dat zijn van die groentes die je in verschillende periodes kunt zaaien, planten en oogsten. Verder hebben we voor in de kas plantjes van een Surinaamse peper (madame jeanette) een aubergine en voorlopig een courgette, die kan naar buiten als de bonen geoogst zijn. Die bonen staan nu amper in de grond, maar je moet vooruit denken he?

Binnen vonden we een aansluitstuk voor de waterklok die we op de druppelslang hebben. Handig hoor, tot 2 uur water geven zonder dat je erbij hoeft te blijven. De rekken met zaad hebben we ook spaarzaam geplunderd, maar 5 zakjes. Lupine voor in de 3hoekbak, daar was nog een plek tussen de leeuwenbek en de calendula. Normaal gesproken is lupine te hoog, maar dit is een soort die maar 40 centimeter hoog wordt. De lathyrus komt al op in die bak en ik heb er satehprikkers ingezet met de punt naar boven om de kat te weren. Niet dat dat fullproof is, ze zat er vanavond toch in. Moeten we nog wat op verzinnen.

Verder zaad van gele vleestomaat, witrode bietjes, groenlof en komijn. We blijven houden van niet alledaagse planten. Ik bedacht me dat we ook nog koriander kunnen zaaien, dat is zo lekker in visgerechten en roerbakschotels. Dat zaait zichzelf ook elk jaar nog uit achter de regenton vol aardbeien. Dat kan dan mooi tegelijk met de komijn, lekker voor op zelfgemaakte kaaszoutjes. Groenlof ziet eruit als een soort sla, net als roodlof en witlof. Witrode bietjes zijn ook leuk, eens wat anders. In andere landen heb je veel meer kleuren en soorten groente, rode wortels bijvoorbeeld of oranje bietjes. Leuk om daar nu hier ook wat van te vinden.

Johan moest pinnen omdat ik mijn pinpas kwijt was, ik zou de rekening bij thuiskomst blokkeren. Maar dat hoefde niet meer na het planten in de voortuin, daar lag de pas naast het pad in de plantjes. Zoveel zoeken, maar daar had ik hem niet zomaar gevonden. Wat wel voor het eerst opviel is dat de knoflook daar al opkomt, het lijkt gewoon een mooie sierui maar het is natuurlijk bedoeld als groente. Ook een soort vergeten groente, althans dat was ie door ons. Stiekem toch wat eetbaars in de siertuin.

donderdag 16 april 2009

oud-Hollandsche, vergeten groente

Want dat IS pastinaak. Een oud ras, in feite de voorloper van de moderne, zo bekende oranje (bos)peen, die vroeger niet eens oranje was, trouwens.. Pastinaken vonden we een paar jaar geleden bij de biologische kraam op de markt in Groningen. Geprobeerd, het bleek een zachte, iets anijsachtige smaak te hebben. Best lekker, zeker met een papjuh. (maar ik ben nou eenmaal een papjesliefhebber. Flappies kaassaus-op-bloemkool is wereldberoemd, hier thuis.. hmpf.)
Hadden we in 2007 een rijtje pastinaken gezaaid, het bleek slechts een zeer matig succes te zijn. De penwortels bleken niet goed ontwikkeld en zelfs misvormd. Nou was dat die grond in de noordelijke border; dat was arm en keihard... Da's dit jaar sterk verbeterd met zand, mest en teelaarde. We lieten één pastinaak doorgroeien en dat werd een enorme plant van bijna twee meter hoog. Prachtige bloemschermen (beetje vergelijkbaar met de lavas, ook een schermbloemige) en we lieten een paar schermen zaad zetten en dat tot diep in de herfst aan de plant rijpen, waarna we het oogstten.
Verleden jaar niets van uitgeplant, we hebben nou eenmaal een chronisch gebrek aan ruimte, komt door die buren, die willen maar niet weg... :)

Daarom vandaag, woensdag de 15e april, een bak met pastinaakzaad gemaakt. Het zaad schijnt namelijk niet al te lang z'n kiemkracht behouden, volgens de boekjes. We "moeten" dus een nieuwe plant, al is het maar voor vers pastinakenzaad! Maar als ze lekker opkomen wil ik wel weer een rijtje proberen; het is best een lekkere groente, namelijk...

dinsdag 14 april 2009

Derde paasdag

Bart is jarig, bij deze van harte gefeliciteerd! Hij heeft er mooi weer bij en de planten ook. Dat is te zien op onze eigen pagina, en live in de tuin. Verder was het qua tuinwerk een rustige dag. Ik heb alleen Oostindische kers gezaaid en Afrikaantjes. Er kan nog meer bij, venkel en paksoi bijvoorbeeld. Maar morgen weer een dag, bij voorkeur net zo mooi als deze aub.

maandag 13 april 2009

2e Paasdag, Gevrage afgestoft

Het was stralend weer. De weersvoorspellers hadden van tevoren Goede Vrijdag uitgeroepen tot mooiste dag van dit lange weekend. Daarna zou het wisselvallig worden en vandaag kouder. Nou, dat kan zo geweest zijn voor bepaalde delen van dit land, maar vandaag was het een mooie dag, met zon en af en toe een wolkje. Er was nog wel wat te ruiken van de paasvuren in Duitsland, maar de nevel die de zon gisteren wegdrukte was er nauwelijks meer. En we zouden niet zoveel gaan doen.

Weinig doen is in dit huis tegen dovemansoren gezegd, als het mooi weer en voorjaar is werken we in de tuin. Werken we ook hard in de tuin. De tuinslang werd weer uitgerold, er moest nog een garage schoongemaakt worden. Of een gevrage zoals dat hier heet. Met het aanleggen van het terras was de garage als werkplaats gebruikt en vreselijk stoffig geworden. Bovendien was alles daar aan het eind van het tuinseizoen opgeslagen. Het stond vol en was vies.

Dus hebben we alle bloempotten schoongemaakt en gesorteerd, alle opslagkratten met deksel, alle pootstokken, de fietsen. De werkbank is leeggeruimd en schoongemaakt, cement en zand gesorteerd, de kasten en planken bekeken en gesorteerd. Heerlijk zo’n grote garage met werkbank, maar wel makkelijk als je hem ook kunt gebruiken. Het was gelukkig zo warm dat werken met water alleen maar lekker was, maar ook zwaar. Het resultaat mag er gelukkig zijn; fris, opgeruimd en alles weer goed vindbaar.

Wat we wel zouden doen is peulen planten, en dat is ook gelukt. Vorig jaar zijn we vergeten de druppelslang in de moestuin te plaatsen en dat was jammer. Nu ligt de slang er wel, lekker langs de meeste groente. Ideaal zou zijn als ie nog 2 meter langer was, maar de meeste groente kan nu al makkelijk bedruppeld worden. Toen de peulen in de grond en een paar kleine bakjes met hele vroege sperziebonen (dat is echt te vroeg, eigenlijk vanaf mei zelfs onder glas) en doperwten (Duitse Schalerbsen) gemaakt. Tot slot zijn de 4 witte calendula’s op hun plek gezet, 3 in de driehoekbak, 1 in de oude gieter. Die moet nog voor het huis, maar het was avond en ik was moe. Ben moe, maar wel heeeeeel voldaan.

zondag 12 april 2009

12 april 2009, 1e Paasdag = schrobdag..!

Boen boen, schrob schrob, spuiterdespuit! Sjouw sjouw, hijg puf... Neenee, niet rustig in gezapigheid Pasen vieren, maar: Aan De Slag. Vandaag de kas leeggehaald, de tafels schoongespoten met de tuinslang (vluchtende spinnen), potten met dojetroep erin weg, planten ontdaan van dode takjes. Buutje, Victor en Laurens mest gegeven en een nieuw lalaagje aarde; de blaadjes trilden van genot..! Tuinmeubels schoongemaakt (kliederflappie...) en de afstervende bollen met loof (van de 'binnenbakjes') naast de maggieplant gezet, kunnen ze daar rustig verder afsterven. Ook vandaag verder met voorzaaien:

In bakjes/potjes in de kas staan nu:
-roodlof
-snijbiet
-alysum (al een weekje terug)
-lobelia (idem)
-basilicum (idem)
-bonenkruid (idem)
-kilie (idem)

Vandaag de plantuitjes "onder" de appelboom gezet. De appelboom die dik in de knop zit; die wordt weer mooi..!

In de "nieuwe" border, vooraan, staat de eerste rij radeledijsjes.
Achteraan in die border: ca. 15 planten tuinbonen. Voor, en iets rechts van Adolf staan nu 30 tuinbonenplantjes.
De oude salieplant is voor 99 procent weg; luis en oud.

Verder erg moe, lekker gedoesjd en straks langg en dieppp slapen... Met een muis en een konijn. Grozuuuuu...!

vrijdag 10 april 2009

Goede Vrijdag

Het was prachtig weer, boven de 20 graden. Dan is het lekker om buiten te zijn, maar ook warm om te werken. Desondanks hebben we toch veel gedaan, nadat de boodschappen gehaald waren. Langs het terras onder het kamerraam lag al grint op een worteldoek, daar hebben we nog maar 2 zakken bijgedaan. Het is bijna hoog genoeg nu, nog 1 zakje en het is prachtig. Het gaat nog wel wat inklinken en de plantjes in de driehoekjes slaan allemaal lekker aan.

Verder hebben we alles opgeruimd van het terras en het paadje naar de regenton, alle stukjes steen zijn in de houten bloembak gelegd die het bijna begeeft. Alle mooie stenen zijn onder de carport tegen de muur gezet. Behalve 2 tegels dan, die zijn we vergeten en staan nog bij de kas. Daarna kon het terras geveegd worden en heeft Johan cement gemaakt voor onder de barbecue. Dat ziet er strak uit nu en het is mooi weer dus het cement droogt lekker snel. Ik heb ondertussen de inhoud van de verplaatste compostbak deels weer terug gestort en deels verspreid onder de frambozen. De plantstokjes van de uien stonden daar ook nog, die zijn nu opgeruimd. Daarna was het laatste paadje toe aan een zak houtsnippers, we kunnen de planten in de moestuin nu overal goed bereiken.

De kas zou een schoonmaakbeurt krijgen, maar daarvoor was het ondertussen te laat en we hadden andere klussen gedaan. Wel zijn de laurier en de abutilon naar buiten gezet, dat kan makkelijk met dit weer. Ook het zaaigoed heeft water gehad, hopelijk begint dat snel te ontkiemen. Hoewel er heel wat langzame kiemers bij zijn als tomaat en thunbergia. De tuinbonen zijn wel klaar om uitgeplant te worden, maar we hebben nog een mooi lang weekend voor de boeg.

Het was een warme, mooie dag in de tuin, wij hebben ervan genoten en de kat ook. Binnenkort maar eens foto's maken bij het verhaal hier.

donderdag 9 april 2009

Witte donderdag

Ik kwam doodmoe thuis, maar ik moest mee de tuin in. De kat wou perse dat ik even meekwam. En ze had gelijk, het was er heerlijk. Ze was uren binnengeweest en het was mooi weer en ze wou even delen dat het zo fijn is om buiten te zijn. Misschien hebben we morgen puf om de kas schoon te maken en de laatste restjes op te ruimen van al het werk dat we gedaan hebben. Het is een mooi terras, dat wel.

woensdag 8 april 2009

twiettwiettsjilperdetsjillllp!