vrijdag 17 april 2009

Tuinland

Vandaag zijn we naar de tuinland geweest en we hebben ons erg ingehouden. Voor het allereerst hadden we een boodschappenlijstje bij ons, en daar hebben we ons aardig aan gehouden. Er moesten wat gaten opgevuld worden in de voortuin; niet alles had de winter overleefd. De datura heeft het begeven, een kruipende flox had een groot dood stuk en de lavendelhaag had dode planten. Flox en lavendel hebben we gevonden, niet eens al te kleine planten. Voor datura is het nog wat te vroeg, er is al wel wat brugmansia maar dat is duur en niet zo mooi als wat wij hadden.

Verder worden de tibouchina en de abutilon niet alleen groot maar ook iel. We proberen ze te stekken, maar wat nieuws is ook niet weg. De tibouchina was er alleen in paars, terwijl wij een erge mooie blauwe hebben in een erge mooie blauwe pot. Er was wel mooie abutilon, wit en vol in de knop. Die staat nu achter het huis, al verpot naar een ruimere pot. Er staat ook een asperge in de tuin, maar die is als wortelstok gekocht en nog heel klein, zelfs nog niet boven de grond. Dus staat er nu 1 naast, groot genoeg, met stok.

Voor de groentetuin was er nu aardig wat te koop. We hebben al wel veel gezaaid, maar sommige planten kun je beter als stek kopen. Er staan nu vier stuks groene kool, 4 stuks venkelknol, 4 stuks bleekselderij en 4 stuks stengelui in de tuin. Bosui en bleekselderij zullen we later in het jaar nog wel eens kopen, dat zijn van die groentes die je in verschillende periodes kunt zaaien, planten en oogsten. Verder hebben we voor in de kas plantjes van een Surinaamse peper (madame jeanette) een aubergine en voorlopig een courgette, die kan naar buiten als de bonen geoogst zijn. Die bonen staan nu amper in de grond, maar je moet vooruit denken he?

Binnen vonden we een aansluitstuk voor de waterklok die we op de druppelslang hebben. Handig hoor, tot 2 uur water geven zonder dat je erbij hoeft te blijven. De rekken met zaad hebben we ook spaarzaam geplunderd, maar 5 zakjes. Lupine voor in de 3hoekbak, daar was nog een plek tussen de leeuwenbek en de calendula. Normaal gesproken is lupine te hoog, maar dit is een soort die maar 40 centimeter hoog wordt. De lathyrus komt al op in die bak en ik heb er satehprikkers ingezet met de punt naar boven om de kat te weren. Niet dat dat fullproof is, ze zat er vanavond toch in. Moeten we nog wat op verzinnen.

Verder zaad van gele vleestomaat, witrode bietjes, groenlof en komijn. We blijven houden van niet alledaagse planten. Ik bedacht me dat we ook nog koriander kunnen zaaien, dat is zo lekker in visgerechten en roerbakschotels. Dat zaait zichzelf ook elk jaar nog uit achter de regenton vol aardbeien. Dat kan dan mooi tegelijk met de komijn, lekker voor op zelfgemaakte kaaszoutjes. Groenlof ziet eruit als een soort sla, net als roodlof en witlof. Witrode bietjes zijn ook leuk, eens wat anders. In andere landen heb je veel meer kleuren en soorten groente, rode wortels bijvoorbeeld of oranje bietjes. Leuk om daar nu hier ook wat van te vinden.

Johan moest pinnen omdat ik mijn pinpas kwijt was, ik zou de rekening bij thuiskomst blokkeren. Maar dat hoefde niet meer na het planten in de voortuin, daar lag de pas naast het pad in de plantjes. Zoveel zoeken, maar daar had ik hem niet zomaar gevonden. Wat wel voor het eerst opviel is dat de knoflook daar al opkomt, het lijkt gewoon een mooie sierui maar het is natuurlijk bedoeld als groente. Ook een soort vergeten groente, althans dat was ie door ons. Stiekem toch wat eetbaars in de siertuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten